Vi fortsätter som vanligt fast mer!
Posted
 Sep/2013

Vi har blivit en del av FOJAB Arkitekter, alla kontaktuppgifter är samma som tidigare.


Now we have grown together. Architecture as usual, but more!

EstonianTV
Posted
 Jan/2013

Noarootsi

Johan Paju heads the project for KTH-A Masterstudents dealing with questions about landscape and reminicences from history. How to deal with the past Soviet Occupation in the former Swedish Costal areas of Estonia. This was a cooperation with the Municipality of Noarootsi in sept 2012. See the news on EstonianTV:

http://uudised.err.ee/index.php?0&popup=video&id=50625

HG7
Living garden!
Posted
 Jan/2013

HG7

PAJU is commissioned to design two new Urban Spaces in Hammarby Sjöstad for Oscar Properties. 
First the base is made of local stone to ground the buildings and to create the common Plaza. On the Urban Floor a multitude of 'Secret Gardens' are spread to create intimate green spaces to use for rest, play and dinners. The Super Urban and the Super Private meets seamlessly...
In the real
Posted
 Jan/2013

The Big Picture

Strategy for how to activate the Swedish national parks. Our proposal was about focusing on the landscape through the impact of architecture. How to use the architecture as a lens by which you can see and understand the surroundings.

Minimal intervention
Posted
 Oct/2012

Do nothing – or just a little bit

A master plan for 20 single-family houses in an untouched area on the west coast of Gotland. The area consisted of only plain rocks and 200-300 years old pine trees. We used the existing qualities of the site and developed an introvert house topology that didn’t privatize or destroy any parts of the site. 

What happens when a cloud hits the ground?
Posted
 Oct/2012

The Arcadia Garden

In Stockholm at the Elite Hotel Arcadia it happened. A silhouette of a cloud created spaces for people to enjoy. The ground is covered by carrarra marble gravel and white curved steel frames, connected to create spaces within.

Posted
 Oct/2012

People

Johan Paju, founder
Landscape Architect, MSA/ Architect

0046 705 377 177
johan(at)paju(.)se


Sofia Fors
Landscape Architect, MSA

0046 735 327 146
sofia(at)paju(.)se

More info soon...

Zoom in and out
Posted
 Oct/2012

Everything is Connected

Participation in a garden show located in an old English landscape park outside of Stockholm. Our concept was to create a landscape garden working with the site that we were given, exploring the full potential of the site. We weaved between the tree trunks and created a canopy, forming an intense space underneath.

Limitless access
Posted
 Oct/2012

Instant Park Life

A concept for a new water node in central Stockholm. The site has good connectivity and could become an important node of the waterways. In this proposal we created a bridge for pedestrians connecting two neighborhoods working as new public domain and a big green area for social activities and water storage. 

Land-shaped buildings
Posted
 Oct/2012

Form Follows Landscape

A multi-use cultural center situated in a very expressive landscape with bare rocks and old pine trees. The building consists of three long houses, connected to create spaces within. As they are pushed down into the ground unifying with the horizon, they form a relief of the landscape.

Posted
 Oct/2012

Johan Paju is one of the responsible teachers for the Master's program at KTH School of Architecture, Architecture and Landscape Design Studio. For more information and downloads go to kth.se

Look for updates...

Landscape Urbanism: exploring the definitions, scales and applications
Posted
 Oct/2012

TAB

Lecture at the biennale, see podcast http://www.tab.ee/2011/#video

Mimic the site!
Posted
 Oct/2012

Adapt and Extract

A residential landscape on the west coast of Sweden. The site is situated in a rocky terrain by an old fishing village that is to be converted into a housing area. In this project we tried to mimic the rocks when working with the buildings so they would merge with the surrounding landscape. We created valleys and common green with local plants and resources that could adjust in this extreme climate. Adaptation of site.

Re-arrange
Posted
 Oct/2012

Work the Twigs

A private garden in Stockholm’s archipelago. In this project we picked out a few spots were we could keep the significance of the sky, the pines and the bare cliffs. It became small interventions in the original landscape. The material we used was hand picked at the site just ordered, polished and rearranged.

Everything Follows
Posted
 Oct/2012

Living Biotopes

A city park in a new sustainable development for app. 1000 inhabitants. We started this project by introducing the park so it could progress during the construction time merging with the new development. By connecting natural systems and preserve natural resources we conceived: water management, preservation of farmlands, wild life corridors, biological and social habitats. The park will work as an internal communication for people, animals and natural processes. Organizing the building units around it.

Plug-in natural systems
Posted
 Oct/2012

Close the Circuit

We were commissioned by Derome, a housing company, to create a showpiece garden for a new housing concept. The idea was to show how we could plug in natural systems and be netto producers of energy in our everyday life. Single-family houses are everywhere. How can we connect them without reducing existing qualities of the landscape? The strategy is about a long-term social as well as natural sustainability.

Photo by Åke E:son Lidman

Biotopes for real
Posted
 Oct/2012

High Level Nature

A rooftop park in the center of Stockholm. An area of 3500 m2 will be recreated as a biological platform that can serve both social and ecological functions. In this project we worked with three layers: a base of extreme natures inspired by the dry hillside biotopes, a floating wood deck and add-ons to conceive wind shelter and habitats for insects and birds. 

Landscape Gardens
Posted
 Sep/2012

The Void

A private garden located by the waterside near Gothenburg. The building is star shaped forming 5 voids on the exterior where we have created different expressive landscape gardens. These emphasize the surroundings in divergent ways: the white garden, the black garden, the rock garden and the magnolia garden…

Monochromes at work
Posted
 Sep/2012

White Out

The dark was flipped to light. Everything was painted white. Then it started to grow.

More to come...

How to grow old in a beautiful way
Posted
 Sep/2012

Living Node

A square in Gothenburg situated by Kvillebäcken’s new market hall. The intention with the project is to create a new urban node, a public space in front of the market hall. A place with it’s own identity. A place where different paths connect. The paving is made out of local stones in 49 different configurations.

Maneuvers in the context
Posted
 Sep/2012

Landscape Thinking

The landscape reveals itself by working with it.

More to come...

Biotopes at Work
Posted
 Sep/2012

Bring to Front

A garden concept for a private villa in Särö on the west coast. We recreated and highlighted the landscape that is present on the site with only beach biotopes. The graphics of the design gives an optical illusion, the effect that the villa seems very near the sea and vice versa. With only 20 cm of gravel and 20 cm of sand we created locations for the different beach biotopes.

Work the topography
Posted
 Sep/2012

Fjallormen

A development plan in Hemavan, Lappland. How can we combine architecture and landscape instead of adding things on top? In our proposal we suggested a topology that followed the heights and created a living landform. A building and infrastructure generated from the readings and understandings of the site – following the topography.

The importance of identity
Posted
 Sep/2012

Placemaking

You need a handle to be able to identify the site.

More to come...

Listen to the landscape
Posted
 Sep/2012

Follow the Flow

The objective was to create a master plan for 200 summerhouses in the surroundings of the southwestern Aegean coastland in Turkey. The site is located in natural sloping grassland. The basic structures for the new development are all about working with the existing, keep natural drainage/ flow, preserve native plant and save as much as possible during construction. The units were carefully placed and followed the topography.

To merge Scandinavia with Asia
Posted
 Sep/2012

Meditation Garden

Location: West Karup
Client: Private
Collaborator: NOD
Size: 0,2 ha

More to come...

Posted
 Sep/2012

Jobs

We are always looking for talented collaborators for internship or job. We expect you to be engaged with good skills in both visualization and communication. Please send your portfolio as a pdf to info(at)paju(.)se

Emerged from landscape
Posted
 Sep/2012

Remote Lodge

Two housing units close by a nature reserve just by the national river Vindelälven in Lappland. A desolated area where you have to go straight into the wild! The objective was to create a massive wood building not connected with anything except the landscape. Oriented with sun and wind in mind merging with the surroundings into a unified entity.

Link local landscapes
Posted
 Sep/2012

Reduced Context

A garden concept for a private villa by John Pawson outside of Stockholm. The site is located in a dense area with no connection to the water. The idea was to recreate that connection by using local biotopes and resources. To see the bigger picture of it.

How to take advantage of the extremes!
Posted
 Sep/2012

Resourceful Attitude

In our office we don’t use things that can be broken or be worn down in the long run. We focus on the two extremes: the long lasting resource of materials and the short span of life in temporary constructions. If you think of the stone pavement of Via Apia, you still can use it! It gets even more beautiful of the wear and tear of centuries. If you grow tired of the site, just move and reuse the material. If you on the other hand use as little as possible of resources, you can work with small and quick means. Go for locally grown wood. This is our attitude!

Initiate processes
Posted
 Sep/2012

Use what you have to get what you want

A plan for a new city park connected with a growing residential area located on an old airfield in Vienna. In this project we introduced a green spine that could merge with the urban fabric. In the process we conceived a social highway with paths and public spaces, giving the site a high connectivity. In the planning of the park we prescribed only to use cut and fill from the new development and to recreate natural biotopes and resources.

Stockholm
Posted
 Sep/2012

Map_Enkehuset

Enkehuset/
Norrtullsgatan 45
S-113 45 Stockholm
SWEDEN

phone 0046 8 31 61 00
mail info(at)paju(.)se

Posted
 Sep/2012

LaunchingWebsite

Now we start to fill it up. Look forward to 2-3 new projects every week.